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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  25/03/2021
Actualizado :  14/06/2021
Tipo de producción científica :  Artículos Indexados
Autor :  NASCIMENTO, D. C.; DINI, M.; MOREIRA, R. M.; SAMPAIO, N. V.; SCHUCH, M. W.
Afiliación :  DANIELE CAMARGO NASCIMENTO, Universidade Federal de Pelotas (UFPel); MAXIMILIANO ANTONIO DINI VIÑOLY, Universidade Federal de Pelotas (UFPel); ROSEANE MAIDANA MOREIRA; NORTON VICTOR SAMPAIO, Universidade Federal do Pampa (UNIPAMPA - Campus Dom Pedrito); MÁRCIA WULFF SCHUCH, Universidade Federal de Pelotas (UFPel).
Título :  Minicutting of chardonnay grapevine and SO4 grapevine rootstock.
Fecha de publicación :  2019
Fuente / Imprenta :  Revista Científica Rural, Bagé-RS, 2019, volume 21, no 3, p. 270-281. OPEN ACCESS. DOI: https://doi.org/10.30945/rcr-v21i3.3050
ISSN :  2525-6912; eISSN 1413-8263
DOI :  10.30945/rcr-v21i3.3050
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Submitted June 20, 2019; Accepted November 14, 2019.
Contenido :  ABSTRACT. The use of grapevine minicutting is an alternative for the production of quality plants. This technique has been gaining ground as one of the most used forms of vegetative propagation. The objective of this study was to evaluate the rooting of herbaceous minicuttings of Chardonnay grapevine and SO4 grapevine rootstock by using different concentrations of indolebutyric acid (IBA) to form a clonal mini-garden. The experimental design was randomized blocks with four levels of IBA concentrations (0, 500, 1000 and 1500 mg L-1). The minicuttings remained in trays containing vermiculite and kept in a micro sprinkler chamber. After 60 days, the percentage of survival, rooting and callus formation, root number and average length, shoot number and average length were evaluated. For Chardonnay, the means of survival and rooting varied between 93 and 100% in all treatments. In relation to SO4, the IBA concentration of 1500 mg L-1 negatively affected the minicuttings survival and rooting. It is possible to propagate Chardonnay grapevine and SO4 grapevine rootstock through herbaceous minicutting, with no need of apply IBA for the rooting.
Palabras claves :  Ácido indolbutírico; Cuttings; Estaquia; Indolebutyric acid; Propagação vegetativa; Vegetative propagation.
Thesagro :  VITIS spp; VITIS VINIFERA.
Asunto categoría :  F02 Propagación de plantas
URL :  http://revista.urcamp.tche.br/index.php/RCR/article/view/3050
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/15385/1/Nascimento-et-al.-2019.-Minicutting-of-Chardonnay-grapevine-and-SO4-RCR.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB102548 - 1PXIAP - DDPP/REV.CIENTÍFICA RURAL/2019

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1.Imagen marcada / sin marcar OYHANTÇABAL, W. Encuesta de actitudes y comportamientos tecnológicos de los ganaderos uruguayos Montevideo (Uruguay): INIA, 2003. 107 p. (Serie FPTA-INIA ; 09) Proyecto FPTA 079. Período de ejecución: INIA/Equipos MORI-1999.
Tipo: Serie FPTA
Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres.
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2.Imagen marcada / sin marcar Oyhantçabal, W. Investigación en captura de carbono en tierras forestales : convenio de marco de cooperación entre el MGAP y la Universidad Austral de Chile OPYPA Anuario, 2001, p. 207-211
Biblioteca(s): INIA Tacuarembó.
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3.Imagen marcada / sin marcar OYHANTCABAL, W. La huella del carbono: ¿Qué sucede en los países de referencia?¿Cuáles son las amenazas y las oportunidades para Uruguay? In: Congreso de Producción, Industrialización y Comercialización de Carne, "Del Campo al Plato". 6., 22-23 de noviembre, LATU, Montevideo, 2010. CD ROM El evento es organizado por el LATU (Laboratorio Tecnológico del Uruguay), el INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria) y el INAC (Instituto Nacional de Carnes) y se realizará en la nueva Sala de Reuniones del LATU. Este año...
Biblioteca(s): INIA Tacuarembó.
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4.Imagen marcada / sin marcar Oyhantçabal, W. Protocolo de Kioto : en las puertas de la ratificación OPYPA Anuario, 2001, p. 267-273
Biblioteca(s): INIA Tacuarembó.
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5.Imagen marcada / sin marcar PRAVIA, V.; QUINCKE, A.; CIGANDA, V.; OYHANTÇABAL, W.; LATTANZI, F. Secuestro de carbono en suelos de Uruguay. Revista INIA Uruguay, 2020, no. 61, p. 103-107. (Revista INIA; 61).
Tipo: Artículos en Revistas Agropecuarias
Biblioteca(s): INIA Las Brujas.
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6.Imagen marcada / sin marcar BECOÑA, G.; OYHANTCABAL, W.; ASTIGARRAGA, L.; ROEL, A.; SAIZAR, C. Primer estudio de la huella de carbono de tres cadenas agroexportadoras: carne vacuna, lácteos, arroz: informe final. [Montevideo, UY]: MGAP-FAGRO-INIA-LATU, 2013 54 p. Integrantes del equipo de trabajo interinstitucional MGAP-FAGRO-INIA-LATU-PNUD: María Methol; Carolina Lizarralde; Pablo Modernel; Valentín Picasso; Camila Bonilla; Jorge Sawchik; Alejandro La Manna; Verónica Ciganda; Guadalupe Martínez;...
Tipo: Libros
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres.
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7.Imagen marcada / sin marcar VILLARINO, S.H.; PINTO, P.; DELLA CHIESA, T.; JOBBÁGY, E.G.; STUDDERT, G.A.; BAZZONI, B.; CONTI, G.; RUFINO, M.; ÁLVAREZ, R.; BODDEY , R.; BAYER, C.; DE F CARVALHO, P.C.; FERNÁNDEZ , R.J.; LATTANZI, F.; OESTERHELD , M.; OYHANTÇABAL, W.; PARUELO, J.; PRAVIA, V.; PIÑEIRO, G. The role of South American grazing lands in mitigating greenhouse gas emissions. A reply to: "Reassessing the role of grazing lands in carbon-balance estimations: Meta-analysis and review", by Viglizzo et al., (2019). (Letter). Science of the Total Environment, 20 October 2020, Volume 740, Article number 140108. Doi: https://doi-org/10.1016/j.scitotenv.2020.140108
Tipo: Artículos en Revistas Indexadas InternacionalesCirculación / Nivel : Internacional - --
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Treinta y Tres.
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